Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Édes élet büntetlenül, az egész családnak.

 Stevia alapú természetes cukorpótló édesítőszer. Kellemes ízvilága lehetővé teszi kedvenc ételeink és italaink elkészítését!
 
A gyártás folyamán a legjobb minőségű stevia levelek felhasználása teszi lehetővé a mellékízmentes édesítőszer előállítását.

 
Stevia 200 g édesítőpor
1 teáskanál (0,5 g) Stevia por, édesítő hatása, kb. 2 teáskanál cukornak (kb. 6g) felel meg. Átlagos tápértéke 100 gr termékben: Energia:1506 KJ (360kcal) Szénhidrát: 90 g ebből cukor: 3,3 g; Fehérje: 0 g; Zsír: 0 g. Összetevők: Maltodextrin, Édesítőszer: szteviol glikozid.   Felhasználható: Porcukor helyett, sütemények tortakrémek, gyümölcskelyhek, fagylaltok stb édesítésére.
Stevia 500 g cukor
Kristálycukor és stevia tartalmú édesítőszer. Felhasználható kristálycukor helyett főzéshez sütéshez, befőzéshez, utóédesítéshez. 1 teáskanál stevia cukor édesítő hatása, kb. 2 teáskanál cukornak felel meg. Átlagos tápértéke 100 gr termékben: Energia:1632 KJ (390kcal) Szénhidrát: 99,7 g ebből cukor: 99,7 g; Fehérje: 0 g; Zsír: 0 g.
Stevia alapú folyékony édesítőszer 125 ml
Kapható 125 ml-es, csepegtetős kupakkal ellátott flakonban. Készült természetes Steviából, (a Stevia növény leveleinek por alakú édesítő kivonatából) Alacsony kalória tartalmú édesítőszer, Cukorbetegek étrendjébe beilleszthető. Ideális  főzéshez és sütéshez. Felhasználható Tea, kávé, levesek, krémek, pudingok és  további forró vagy hideg ételek-italok édesítéséhez. Adagolás: 8-10 csepp = 1 mokkacukor édesítő hatásával.
Stevia alapú tabletta 140 szemes  édesítőszer
Kapható 140 darabos önkiejtős dobozban, mely egy-egy zsebben vagy kézitáskában elfér.. Alacsony kalória tartalmú édesítőszer, Cukorbetegek étrendjébe beilleszthető. Ideális  főzéshez és sütéshez. Felhasználható: Tea, kávé és  további forró vagy hideg italok édesítéséhez. 1 édesítő tabletta egyenértékű, 1 teáskanál cukor (kb. 4g) édesítő erejével.

 

Itt a stevia, ismertebb nevén jázminpakóca

Stevia

A Stevia nemzettségbe tartozó 240 faj Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Mexikóban őshonosak. Közülük csak kettőnek édesek a hajtásai, a rebaudiana az egyik, mely tulajdonságát elsőnek 1899-ben a svájci botanikus Moisés Santiago Bertoni a növény leírásával egy időben említ meg. A nővény fűfélékhez hasonlóan zöld színű, levelei recézettek és elliptikus alakúak. Ősszel virágzanak apró pici fehér színű öt-hat szirommal ölelt virágai.

A növényt Japánban és Dél-Amerikában elterjedten használják, míg Európa egyes országaiban 2012 novemberéig korlátozták. Hasznosíthatóságát bizonyítja, hogy Japánban az édesítőszer piacon eladott termékek 40%-a a növény készítményei közül kerül ki. Gyógyító hatása és étkezési célokra történő felhasználása közismert.

A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős steviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, íz hatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíz alakul ki, amely az édesgyökérre emlékezetet. A világ, különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak. Az Egyesült Államokban a élelmiszeripar területén történő felhasználását feloldották, ezért a Coca-Cola és a Pepsi Cola piacra dobta első stevia tartalmú termékeiket.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi, az alacsony szénhidrát tartalmú étrendek édesítésére. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóz toleranciát, ezért cukorbetegek számára is javasolt. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.

Jótékony hatása révén javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét és a fermentációs rendszerek működését, csökkenti a vér koleszterinszintjét, segít a vashiányos állapotokban, biztosítja az immunomodulációt, stresszellenes, májvédő és gyulladás gátló hatásokat, visszaállítja az érrendszer periférikus mikrokeringését, semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat a radionukleidokat is. Táplálja az endorkrin rendszert, serkenti az inzulintermelést, helyreállítja a vércukorszintet, stabilizálja a vérnyomást és serkenti a vizelet-kiválasztási rendszer működését.

A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még bőrbetegségek kezelésére, bőrregeneráló hatása miatt.

A Stevia nevű édes növénynek és a régi tiszta szacharinnak nincsenek a belekkel kapcsolatos mellékhatásai, de ha csak egy kicsivel is többet használunk a kelleténél, akkor keserű utóízük lehet.

Ára versenyképes a cukoréval. Költséghatékonysága is hozzájárul ahhoz, hogy használata széles körben elterjedjen az elkövetkező években. A stevia egyesíti magában mindazt, amit a modern, funkcionális élelmiszerektől elvárunk.


© 2020 Politur Vegyipari Szövetkezet