Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Málnalekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg málna
  • 3 csomag dzsem-fix 3:1
  • 15 dkg fruktóz
  • Polisweet folyékony édesítőszer ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát

Készítés:

A málnát alaposan megmossuk és lecsurgatjuk. Főzőedénybe tesszük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről és kihűtjük. Egy kistányért a mélyhűtőbe teszünk a dermedési próbához. A kihűlt gyümölcsöt szitán átpasszírozzuk. A pépet ecettel kiöblített főzőedénybe öntjük, összekeverjük a dzsem-fixszel. Lassan főzzük tíz percig, közben folyamatosan szedjük le a habját. Belekeverjük a fruktózt és a folyékony édesítőszert. Ezután még öt percig főzzük. Végezzük el a dermedési próbát. Ha hígnak találjuk a lekvárt, tegyünk bele még dzsem-fixet. Adjuk hozzá a nátrium-benzoátot.

Alaposan kimosott, előmelegített, kisebb üvegekbe töltjük a forró lekvárt. Mindegyik üvegbe, a lekvár tetejére tegyünk egy kevés nátrium-benzoátot. Megnedvesített, kétrétegű celofánnal és csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket. A két réteg közé kevés nátrium-benzoátot teszünk. Az üvegeket 24 óráig szárazdunsztban tartjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk.

 

A felhasznált mennyiség tápanyagtartalma:

energia: 5809 kJ (1383 kcal)
fehérje: 24,5 g
szénhidrát: 302,3 g

 

Egy kávéskanál (2 dkg) lekvár tápanyagtartalma:

energia: 52 kJ (12,4 kcal)
fehérje: 0,2 g
szénhidrát: 2,7 g

© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet