Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Eperdzsem

Hozzávalók:

  • 2 kg eper
  • 15 dkg fruktóz
  • 3 csomag dzsem-fix 3:1
  • Polisweet folyékony édesítőszer ízlés szerint
  • 1 mokkáskanál nátrium-benzoát

Készítés:

Az alaposan megmosott epret lecsurgatjuk. Ecettel kiöblített főzőedénybe tesszük, kicsit összetörjük. Összekeverjük a dzsem-fixszel és elkezdjük forralni. Egy kistányért a mélyhűtőbe teszünk a dermedési próbához. Az epret kb. öt percig forraljuk, folytonos keverés mellett. Közben a képződő habot leszedjük. Beletesszük a fruktózt és a folyékony édesítőszert, ízlés szerint. Tovább főzzük 5 percig. Elvégezzük a dermedési próbát. Ha hígnak találjuk, tegyünk bele még dzsem-fixet. Keverjük bele a nátrium-benzoátot.

Alaposan kimosott, előmelegített üvegekbe töltjük a forró dzsemet. Mindegyik üvegbe, a dzsem tetejére tegyünk egy kevés nátrium-benzoátot. Megnedvesített, kétrétegű celofánnal és csavaros tetővel zárjuk le az üvegeket. A két réteg közé kevés nátrium-benzoátot teszünk. Az üvegeket 24 óráig szárazdunsztban tartjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk.

 

A felhasznált mennyiség tápanyagtartalma:

energia: 6313 kJ (1503 kcal)
fehérje: 18,5 g

szénhidrát: 338,3 g

 

Egy kávéskanál (2 dkg) dzsem tápanyagtartalma:

energia: 57 kJ (13,5 kcal)
fehérje: 0,2 g
szénhidrát: 3,0 g


© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet