Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Káposztasavonyítás

Hozzávalók:

  • 5 kg gyalult fejes káposzta
  • 12,5 dkg nem jódozott só
  • 6-7 db babérlevél, 1 dkg szemes bors
  • 6-7 db hegyes paprika, ízlés szerint csemege vagy erős
  • csavaros tetejű savanyítóedény

Készítés:

A savanyítóedényben rétegesen elhelyezzük a gyalult káposztát, a sót, a babérlevelet, a hegyes paprikát, a szemes borsot. Minden sort jól nyomkodjunk meg, hogy a káposzta levet engedjen. Ezt addig ismételjük, míg az összes anyagot elhelyezzük az edényben. A káposztának annyi levet kell engednie, hogy ellepje az alapanyagot. Amennyiben nem elég a lé, tovább préseljük. A savanyítóedény tetejét szorosan rácsavarjuk. Hűvös helyen érni hagyjuk 4-5 hétig. Ekkor megnézzük, s amennyiben a káposzta tetején hab képződött, leszedjük. Az utóbbi műveletet többször ismételjük. Október elején kezdjük el a savanyítást, a káposzta kb. decemberben lesz fogyasztható. A savanyítóedényt helyettesítheti egy műanyag vödör is. Ilyenkor a káposzta tetejére egy tiszta konyharuhát terítünk, erre nehezéket rakunk. A súly akkora legyen, mint a vödör átmérője. A lé mindig lepje el a káposztát. Amennyiben nincs elég lé, 2-3 dl hideg, enyhén sós vizet lehet önteni hozzá.

 

10 dkg tápanyagtartalma:

energia: 84 kJ (20 kcal)
fehérje: 1,1 g
zsír: 0,2 g
szénhidrát: 3,4 g


© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet