Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Böbe pogácsája

55 db

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg Graham-liszt
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 2 kávéskanál só
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • kb. 0,5 dl 1,5%-os tej
  • 1 kávéskanál fruktóz
  • 1 pohár kefir
  • 20 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg Ráma margarin
  • 1 db tojás a teteje megkenéséhez

Készítés:

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a fruktózt, az élesztőt, és felfuttatjuk. A margarin kivételével hozzáadjuk a többi anyagot, és tésztává gyúrjuk. Amennyiben nem áll össze, 1-2 evőkanál tejet még adhatunk hozzá. Cipót formálunk, kinyújtjuk, és a margarin harmadát rákenjük. Ezután a következőképpen hajtogatjuk a tésztát: az alsó harmadot középre hajtjuk, a felső harmadot erre rá. Balról egyharmadot középre, jobbról egyharmadot szintén középre. így egy négyzet alakú lapot kapunk. A tésztát megfordítjuk, a hajtogatott rész legyen alul. Letakarva kb. fél órán át langyos helyen kelesztjük. Ezután kinyújtjuk, a margarin harmadával kenjük, hajtogatjuk, ismét kelesztjük, még kétszer ismételve a folyamatot. Az utolsó kelesztés után ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét fél centi mélyen késsel bekockázzuk. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, a tetejüket felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Sütőforma mérete: 37 x 23 cm

Egy darab tápanyagtartalma:

(amennyiben sikerült 55 db pogácsát szaggatnunk a kiszabott mennyiségből):
energia: 382 kJ (91 kcal)
fehérje: 2,7 g
zsír: 5,2 g
szén
hidrát: 7,7 g

Ha az elkészült pogácsák száma eltér a receptben megadott darabszámtól, a tápanyagtartalmat át kell számolni. Ehhez megadjuk egész mennyiség tápanyagtartalmát, ezt kell elosztani az elkészült pogácsák számával:
energia: 21042 kJ (5010 kcal)
fehérje: 150,0 g
zsír: 284,7 g
szén
hidrát: 425,6 g


© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet