Politur Szövetkezet
Magyar  English
 

Anci néni mézese

36 db

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg finomliszt
  • 10 dkg Graham-liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 db egész tojás
  • 5 dkg olvasztott Ráma margarin
  • 7 dkg Glukonon
  • 2 dkg diabetikus mézpótló
  • csipet só
  • 1 dl 1,5%-os tej

Hozzávolók a krémhez:

  • 15 dkg Ráma
  • 7 dkg fruktóz
  • Polisweet folyékony édesítőszer ízlés szerint
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 2 dl 1,5%-os tej
  • 2 dl víz
  • 3 dkg búzadara
  • 8 dkg diabetikus ribizlilekvár
  • 1 dkg porrá tört fruktóz a teteje megszórásához

Készítés:

5 dkg olvasztott, de nem meleg margarint elkeverünk a mézzel, a Glukononnal, a tojással. A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával. A folyékony masszát hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a csipet sót és a tejet. Összegyúrjuk. Ha nehezen állítható össze a tészta, akkor kevés tejet még adhatunk hozzá. Négy részre osztjuk. A cipókat egyenként tepsi nagyságú téglalapokra nyújtjuk. Nehezen nyújtható, a méz miatt ragadhat, ezért jól alá kell lisztezni. A tepsi hátoldalát megkenjük margarinnal. A kinyújtott lapokat a tepsi hátlapjára borítva, előmelegített jsütőben egyenként aranysárgára sütjük. A krémhez a tejbe beleöntjük a vizet, és vízzel kiöblített edényben forraljuk. Amikor felforrt, beletesszük a búzadarát, és sűrű péppé főzzük. Levesszük a tűzről, langyosra hűtjük (ne hűljön ki teljesen). Közben 15 dkg Rámát a fruktózzal, a folyékony édesítővel habosra keverünk. Végül a langyos pépet összekeverjük a kikevert margarinnal, vaníliával ízesítjük.

Összeállítás: az első lapot megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, melyet a diabetikus lekvárral kenünk meg. Erre a harmadik lapot tesszük, melyre a krém másik felét kenjük. Tetejére a negyedik lap kerül. Fogyasztás előtt egy nappal készítsük el, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap a tetejét megszórjuk porrá tört fruktózzal, majd egyforma darabokra szeleteljük.

Sütőforma mérete: 37 x 23 cm

Egy darab tápanyagtartalma:

energia: 483 kJ (115 kcal)
fehérje: 2,8 g
zsír: 4,8 g
szénhidrát: 15,1 g


© 2017 Politur Vegyipari Szövetkezet